Column

Arma Fokkema

Arma Fokkema

Arma zit vanaf haar twaalfde in een rolstoel en schrijft graag over haar leven.

Prequel
Armaniertjes 1
Armaniertjes 2
Armaniertjes 3
Armaniertjes 4
Armaniertjes 5
Armaniertjes 6
Armaniertjes 7

Armaniertjes 7

12 januari 2018

Ik vind dat zonde

Jenneke van de Zonnebloem belt me op.
Ze zegt: 'Hallo Arma. Gisteren is het Kerstdiner van de Zonnebloem geweest ...'
Ik bereid me even voor en zeg dan: 'O ja, hoe was het?'
'Gezellig hoor. Dat jij niet kwam wisten we wel. Nu heb ik voor jou nog een cadeautje. Kan ik dat even komen brengen straks?'
'Ja graag!' Het is immers aardig dat ik een presentje krijg terwijl ik er niet was. Het is vast weer zo’n kaartje met een klein kaarsje en een kersenbonbon. Ik hou niet van kersenbonbons, maar Peter wel.

Om drie uur komt Jenneke. Ze geeft me inderdaad een kaartje met een bekende tekst er op en een bonbon er aan. Dit is een hazelnootbonbon; die lust ik wel. Er zit geen kaarsje bij dit keer, maar een leuk klein potje met een schattig geruit dekseltje. Er zit jam in: ik weet dat Jenneke vaak jam maakt ... Ik bekijk het potje aandachtig en zeg: 'Dankjewel, wat mooi!'
'Daar zijn er miljarden van hoor, zulke potjes', zegt Jenneke. Ja, ze worden in groten getale gefabriceerd en in de handel gebracht. Op How it's made kun je dat zien, dat vind ik leuk, dat lopende bandwerk.

Maar ik vind het zo zonde dat de meeste van die schattige potjes en dekseltjes achteloos weggegooid worden. Dat is bij elkaar geteld ook heel wat weggegooid geld, maar het is al zo zonde dat dit ene mooie potje dat ik hier tussen mijn vingers heb niets waard is in deze weggooimaatschappij. En dat oude aardewerken potje van Tussen Kunst en Kitsch gisteren uit de tijd dat Jezus hier op aarde was, zou duizenden euro's opleveren ... niet omdat de Heer er mogelijk jam uit at.

Arma


Reacties

Wilt u reageren op de column van Arma, stuur dan een e-mail naar: column@sgl3b.nl.